Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

Νέα προγράμματα Μάρτιος – Ιούνιος 2013







Προγράμματα για….

βρέφη
Μασάζ και   Γιόγκα για μωρά (από 40 ημερών) και τις μαμάδες τους
Κύκλος για νέες μητέρες
Από τη Florence Lalanne
Από  23 Μαρτίου έως 1 Ιουνίου.

νήπια
Μικρό Εργαστήρι για παιδιά 2-4 ετών και γονείς
Από τη Μάρθα Κλουκίνα
Από 9 Μαΐου έως 30 Ιουνίου 2013

παιδιά
Θεατρικά Εργαστήρια δίμηνης διάρκειας
Από τις Δάφνη Δαυίδ  & Αφροδίτη Σορώτου
για παιδιά νηπιαγωγείου, Α’ και Β΄ Δημοτικού
Από 1 Μαρτίου έως 26 Απριλίου 2013

μεγάλους
Master Class θεατρικής αγωγής
Από την Πέγκυ Στεφανίδου-Τσιτσιρίκου
 για εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, θεατρολόγους, ηθοποιούς  αλλά και για όσους χρησιμοποιούν τη θεατρική έκφραση στη δουλειά τους με ομάδες παιδιών και εφήβων
Από 2 έως 10 Μαρτίου 2013/ Σύνολο 19 ωρών

Δείτε αναλυτικά για τα προγράμματα παρακάτω…


«Η αφετηρία μπορεί να είναι:  ένα παραμύθι, ένα ποίημα, μια θεατρική παράσταση, μια ταινία, μια φωτογραφία, ένα έργο ζωγραφικής, ένα μουσικό κομμάτι, ένα ιστορικό γεγονός, μία είδηση, ένα αντικείμενο, μια λέξη, ένα κομμάτι από κάποιο γράμμα που βρέθηκε σκισμένο ...
Ο προορισμός είναι πάντα ίδιος: το παιδί να γνωρίσει και να καταλάβει τον εαυτό του και τον κόσμο που το περιβάλλει, ώστε να βρει τη δική του θέση μέσα σε αυτόν».
Πέγκυ Στεφανίδου-Τσιτσιρίκου
Δ/ντρια Εργαστηρίου θεάτρου Πόρτα

«Όταν μου πρότεινε η  Πέγκυ Στεφανίδου να ιδρύσουμε ένα  θεατρικό εργαστήρι για παιδιά και δασκάλους, η ιδέα μου φάνηκε παράτολμη. Ακόμη και σήμερα αναρωτιέμαι πώς έγινε και συμφώνησα τόσο πρόθυμα.
Το αποτέλεσμα  όμως ξεπέρασε τις προσδοκίες όλων μας.
Ούτε που φαντάστηκα τότε ότι κάθε χρόνο θα «φοιτούσαν» στο Εργαστήρι πάνω από διακόσια  παιδιά και  κάπου εκατό ενήλικοι. Ακόμη λιγότερο ότι οι ηλικίες των παιδιών θα ξεκινούσαν από σαράντα ημερών  και θα έφταναν ως την εφηβεία  και ότι εκείνες κάποιων  μεγάλων θα ξεπερνούσαν  ακόμα και τη δική μου ηλικία.
Ούτε είχα ονειρευτεί ότι θα αποκτούσαμε τόσο σπουδαίους συνεργάτες,  και όχι μόνο από την Ελλάδα.
Μπορεί όλο αυτό να έγινε με πολύ κόπο αλλά δεν παύει να μοιάζει με ένα  υπέροχο παραμύθι.
Κι αν καμιά  μέρα μου φαίνονται ιδιαίτερα δύσκολα τα προβλήματα που μας βαραίνουν, φτάνει ν’ ανέβω στους πρόποδες του Λυκαβηττού, να μπω  σ’ αυτό τον εξαίσιο χώρο, να δω τη χαρά των παιδιών και τον ενθουσιασμό των μεγάλων  κι  αμέσως ξαναβρίσκω το κουράγιο μου».
Ξένια Καλογεροπούλου

Ποιοί είμαστε
Εννέα χρόνια λειτουργίας συμπλήρωσε φέτος το Εργαστήρι του Θεάτρου Πόρτα - Ξένια Καλογεροπούλου, το οποίο διευθύνει η εκπαιδευτικός θεάτρου, Πέγκυ Στεφανίδου-Τσιτσιρίκου. Και είναι πάντα εδώ για να αφουγκράζεται τις στιγμές και να προσφέρει σε όλους τους μεγάλους και τα παιδιά προγράμματα που τα αφορούν με σεβασμό και ενδιαφέρον προς τις ανάγκες, τις επιθυμίες και τα πιστεύω τους.
Από τη σχολική χρονιά 2009-2010 το Εργαστήρι στεγάζεται σε έναν ολοκαίνουριο χώρο, που βλέπει στο πράσινο του Λυκαβηττού. Διαμορφωμένο  από τον σκηνογράφο – αρχιτέκτονα Αντώνη Δαγκλίδη περιλαμβάνει δύο αυτόνομες αίθουσες διδασκαλίας, τη γραμματεία, το χώρο της βιβλιοθήκης και έναν μικρό εσωτερικό κήπο.
Η πολιτική μας  διαμορφώνεται και επηρεάζεται αναμφίβολα και από την  γενικευμένη κρίση και εκεί η θέση του Εργαστηρίου είναι πολύ συγκεκριμένη και σαφής: να κρατά συνεχώς υψηλό το επίπεδο σπουδών αναζητώντας πρωτοπόρες και σύγχρονες ιδέες και τάσεις από το χώρο της θεατρικής και καλλιτεχνικής αγωγής, να επιλέγει αξιόλογους και εξειδικευμένους συνεργάτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ παράλληλα προχωρά στην ευνοϊκότερη δυνατή μείωση των διδάκτρων.

Αναλυτικά…

βρέφη
Μασάζ και   Γιόγκα για μωρά (από 40 ημερών) και τις μαμάδες τους
Κύκλος για νέες μητέρες
Από τη Florence Lalanne
infant massage & baby yoga instructor

8 συναντήσεις για ένα ταξίδι στο κόσμο των βρεφών και στη χώρα της μητρότητας
 Δύο «ακριβείς χάρτες» γίνονται οι οδηγοί αυτών των συναντήσεων που θα καθοδηγούν πιστά στις ανάγκες του μωρού: το βρεφικό μασάζ και η βρεφική γιόγκα. Και τα δύο αποτελούν πυρηνικά στοιχεία της μητρικής φροντίδας λόγω των πολλαπλών ωφελειών τους σε όλα τα επίπεδα της ύπαρξης του μωρού.
Από τις συναντήσεις δεν λείπουν «θέματα», όπως η φροντίδα, ο θηλασμός και η διατροφή, το κλάμα, ο ύπνος (και πως το μασάζ επιδρά καταλυτικά σε αυτά), η κίνηση, η εξερεύνηση, το παιχνίδι και τα "ερεθίσματα", η χαλάρωση (και πως η βρεφική γιόγκα προσφέρει το κατάλληλο μέσο) καθώς και μια πιο σύνθετη πληροφόρηση γύρω από την ανάπτυξη και τις ανάγκες των βρεφών που διευρύνουν τις αντιλήψεις και τις επιλογές των γονιών. Αφορμή για συζήτηση και σκέψη δίνεται συχνά και μέσα από κατάλληλα επιλεγμένα κείμενα.
Από  23 Μαρτίου έως 1 Ιουνίου.
Ημέρες και ώρες: Σάββατο 11.30-13.30
Κόστος: 200 ευρώ

νήπια
Μικρό Εργαστήρι για παιδιά 2-4 ετών και γονείς
Από τη Μάρθα Κλουκίνα
χορογράφος και χορεύτρια (ΒΑ in Dance Theatre), απόφοιτος του Laban Centre for Μovement and Dance του Λονδίνου, μετεκπαιδευόμενη στο Άμστερνταμ στη μέθοδο Childspace, Developmental monitoring for babies

Πώς μπορούμε ως γονείς μαζί με τα παιδιά μας να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση της σωματικής επικοινωνίας και τον περιορισμό της λεκτικής επικοινωνίας, να καλλιεργήσουμε  την ικανότητα του σώματος  να διδάσκει το μυαλό και να αποκτήσουμε  ένα βλέμμα μέσα από το πρίσμα του παιχνιδιού;
Παρέα και μέσα από 8 συναντήσεις, γονείς και παιδιά έχουν την ευκαιρία να παίξουν, να γνωρίσουν, να αγγίξουν, να παρατηρήσουν και να μάθουν ο ένας από τον άλλον μέσα από τη χαρά της κίνησης.
Θεατρικό παιχνίδι, μικρές ιστορίες, καθημερινά αντικείμενα, δράση, και αυτοσχεδιασμός κινητικού και συμβολικού χαρακτήρα, δημιουργούν  ένα πλαίσιο όπου το νήπιο σκέφτεται, συνεργάζεται, εκφράζει τον ψυχισμό του, ακολουθεί κανόνες ή παίζει ελεύθερα, εξασκεί τις δεξιότητές του και ενδυναμώνει την  ψυχοκινητική του ανάπτυξη. Ένας ασφαλής πειραματισμός που μετατρέπεται σε εμπειρία μάθησης για το νήπιο και μία ευκαιρία για τους γονείς να δοκιμάσουν διαφορετικούς τρόπους προσέγγισης των νηπίων τους  συμμετέχοντας οι ίδιοι στη δράση, δουλεύοντας τα εκφραστικά τους μέσα, κάνοντας μία σύντομη μύηση στην τέχνη του παιχνιδιού και απολαμβάνοντας το κοινό πλαίσιο αλληλεπίδρασης με τους άλλους.
Και βέβαια στο τέλος κάθε συνάντησης γεμίζουμε «το βαλιτσάκι» της φαντασίας μας με δεκάδες ιδέες για το πώς μπορούμε να εμπλουτίσουμε και να συνεχίσουμε με δημιουργικότητα το παιχνίδι μας στο σπίτι.
Από 9 Μαΐου έως 30 Ιουνίου 2013
Ημέρες και ώρες: Πέμπτη 18.15-19.30
Κόστος 200 ευρώ

παιδιά
Θεατρικά Εργαστήρια δίμηνης διάρκειας
για παιδιά νηπιαγωγείου, Α’ και Β΄ Δημοτικού
Από τις
Δάφνη Δαυίδ,
ηθοποιός και ψυχολόγος, ειδικευμένη στη θεατρική αγωγή μετά από διετή  φοίτηση στα σεμινάρια θεατρικής αγωγής του  Εργαστηρίου του θεάτρου Πόρτα
Αφροδίτη Σορώτου, θεατρολόγος, μεταπτυχιακό στο θέατρο & εκπαίδευση Παιδαγωγικού τμήματος Πανεπιστημίου Αθηνών και φοίτηση τριετούς διάρκειας στα σεμινάρια θεατρικής αγωγής του  Εργαστηρίου του θεάτρου Πόρτα

Στα δίμηνα εργαστήρια και μέσα από την πρακτική του Εκπαιδευτικού Δράματος, γίνεται προσπάθεια να δοθεί στα παιδιά η δυνατότητα να εξωτερικεύσουν τα συναισθήματα τους και να διερευνήσουν με τον δικό τους τρόπο τις εμπειρίες και τα βιώματα τους.
Το Εκπαιδευτικό Δράμα ως μια σύγχρονη πρακτική παιδαγωγικής μέσω του θεάτρου, βοηθά τα παιδιά να εκφραστούν ελεύθερα εξασκώντας την δημιουργική τους φαντασία. Τα παιδιά συν-δημιουργούν μια ιστορία, όπου υποδυόμενα κάποιο ρόλο, καλούνται να αντιμετωπίσουν διλλήματα, να μιλήσουν και να επεξεργαστούν τις ιδέες τους, να λάβουν αποφάσεις. Στόχος είναι να κατανοήσουν τον εαυτό τους, το τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος, αλλά και το ρόλο τους ως μέλη μιας κοινωνικής ομάδας. Με παιγνιώδη και ευχάριστο τρόπο, δίνεται στους συμμετέχοντες η ευκαιρία να αναπτύξουν όλα τα εκφραστικά τους μέσα (σώμα, φωνή, λόγο), να ενισχυθεί η παρατηρητικότητα τους, η φαντασία, η αυτοσυγκέντρωση και η κριτική τους σκέψη καθώς και η αυτοεκτίμηση τους.
Όλα αυτά επιτυγχάνονται με την ομαλή συνεργασία παιδιών και εμψυχωτή, ο οποίος παροτρύνει και δεν κατευθύνει. Αυτός είναι που προσανατολίζει τη δραστηριότητα των παιδιών, τους δίνει ερεθίσματα και είναι υπεύθυνος για την σωστή και ασφαλή διεξαγωγή των εργαστηρίων.
Η δομή του κάθε εργαστηρίου-συνάντησης είναι σχεδιασμένη με τέτοιο τρόπο, ώστε να ανταποκρίνεται τόσο στις γνωστικές όσο και στις αναπτυξιακές ικανότητες της συγκεκριμένης, κάθε φορά, ηλικιακής ομάδας, στα ενδιαφέροντα και τις ανησυχίες της.
Από 1 Μαρτίου έως 26 Απριλίου 2013
Ημέρες και ώρες σεμιναρίου: Παρασκευή 17.30-19.00
Κόστος 150 ευρώ

μεγάλους
Master Class θεατρικής αγωγής για εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, θεατρολόγους, ηθοποιούς  αλλά και για όσους χρησιμοποιούν τη θεατρική έκφραση στη δουλειά τους με ομάδες παιδιών και εφήβων
Από την Πέγκυ Στεφανίδου-Τσιτσιρίκου
Εκπαιδευτικός Δράματος και θεάτρου(MA in Drama in Education),
Δ/ντρια Εργαστηρίου θεάτρου Πόρτα-Ξένια Καλογεροπούλου

Ξεκινώντας από δύο κλασσικά παραμύθια –Πεντάμορφη και το Τέρας, Κοκκινοσκουφίτσα–  θα προσπαθήσουμε να ανακαλύψουμε πώς το Εκπαιδευτικό Δράμα μπορεί να μας δώσει τη δυνατότητα να διερευνήσουμε σε βάθος γνωστές ιστορίες δουλεύοντας με παιδιά και εφήβους.
Πώς περνάμε από το γνωστό και ίσως δεδομένο στο να βρούμε το δικό μας κέντρο της ιστορίας και να δώσουμε την δυνατότητα στα παιδιά να "κρατηθούν" από αυτό και να το πάνε παραμέσα και παραπέρα ανακαλύπτοντας αυτά που συμβαίνουν μέσα τους και γύρω τους.
Στόχος αυτών των συναντήσεων είναι αρχικά να απολαύσουμε εμείς ως ομάδα την αναζήτηση και την ανακάλυψη που μας επιφυλάσσει αυτή η εμπειρία.
Στην συνέχεια οργανώνοντας το αποτέλεσμα αυτής της ανταλλαγής θα μπορέσουμε να μιλήσουμε για τις βασικές αρχές του Εκπαιδευτικού Δράματος και θα αποπειραθούμε να βάλουμε την βάση για νέους σχεδιασμούς μαθημάτων που θα προκύψουν από την ομάδα με αφορμή γνωστές ιστορίες και παραμύθια.
Θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης σε όλους τους συμμετέχοντες.
Από 2 έως 10 Μαρτίου 2013/ Σύνολο ωρών: 19
Ημέρες και ώρες σεμιναρίου
Σάββατο 2/3 11.00-15.00
Κυριακή 3/3  11.00-15.00
Παρασκευή 8/3 18.00-21.00
Σάββατο 9/3 11.00-15.00
Κυριακή 10/3  11.00-15.00
Κόστος 130 ευρώ

Τα μέλη των οικογενειών που συμμετέχουν κατά την ίδια σχολική χρονιά σε κάποιο οκτάμηνο πρόγραμμα -παιδιών ή ενηλίκων- θα έχουν επιπλέον έκπτωση 10% για την φοίτηση οποιουδήποτε μέλους τους σε δίμηνα εργαστήρια.


Πληροφορίες:
Εργαστήρι Θεάτρου Πόρτα - Ξένια Καλογεροπούλου
Μελίνας Μερκούρη 54, 11521, Κολωνάκι
(πίσω από το Ναυτικό Νοσοκομείο)
Σταθμός Μετρό: Μέγαρο Μουσικής
Τηλ. 210 32.49.829
Facebook: ΠΟΡΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ
Υπεύθυνη Γραμματείας: Αντωνία Βλάχου

Γραφείο Τύπου
Βάσω Βασιλάτου
69 4444 7170
vasso@artblock.gr
www.artblock.gr